maanantai 13. tammikuuta 2014

Hevonen siistinä

Hevosen tulee aina olla hyvin hoidetun näköinen. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla menee aikaa ja vaivaa hevosen huoltoon. Meillä kaviot puhdistetaan aina, kun hevonen otetaan ulos karsinastaan tai se on tulossa maneesista talliin. Tällä tavoin aina tarkistat, että hevosella on kengät kiinni ja et sotke käytävää. Hevonen varustetaan hyvin valaistulla hoitopaikalla (meillä vesari/hoitopaikkoja on 6 vierekkäin). Hevoset ovat klipattuja jalkoja ja päätä myöten kokonaan, toki satulansija jätetään klippaamatta.

Tarkistan kuntoonlaiton yhteydessä ettei hevosella ole haavoja, rupia, hiertymiä, löysä maha, turvotusta/ lämpöä jaloissa, selkä kipeä + tsekkaan silmät ja sieraimet. Satunnaisesti mittaan aamuisin lämpöjä hevosilta. Harjauksen yhteydessä on myös hyvä tunnustella hevosen lihavuusastetta ja arvioida karvan kiiltoa = voiko hevonen hyvin. Hevonen harjataan kokonaan päätä myöten. Kavion pinta puhdistetaan ja kaviorasvat laitetaan kavion sisä- sekä ulkopuolelle. Jouhet selvitetään joka päivä ja tarvittaessa leikataan. Likaiset kohdat pestään sienellä, koska likaisella hevosella ei mennä ratsastamaan ! Pölyinen hevonen pyyhitään pyyhkeellä (yleensä nämä ovat niin puhtaana pidettyjä ettei ne ole sameita).

Klipattu hevonen on siisti ja helpompi pitää kuivana ja puhtaana. Hevonen joka on todella karvainen, hikoilee paljon jolloin se pitäisi pestä joka treenin jälkeen, mutta eihän se kuivu ikinä ja joudut vaihtamaan kuivatusloimia monta kertaa ja helposti tulee iho-ongelmia märän,muhivan karvan alla. Kokeile itse juosta likainen märkä villapaita päällä kunnon treeniä ja et pääse edes vaihtamaan sitä pois! Hevonen jaksaa paremmin, kun se ei ole läpimärkä hiestä jo alkuveryttelyn jälkeen. Jos et halua klipata kokonaan ja loimittaa tarpeeksi paljon ja hevonen ei ole menossa kilpailuihin niin osaklippauskin helpottaa asiaa huomattavasti.

Treenin jälkeen hevonen pitää pestä, jos se on hikinen (muista takajalkoväli ja leuan alus). Jos todella vähän hikoillut niin pelkkä märällä sienellä pyyhkiminen riittää. Tärkeintä on, että hevoseen ei jää satulan tai suitsien kuvia, että hevonen "ei näytä ratsastetulta". Meillä hevoset kuivatetaan solariumin alla. :-) Puhtaan ja kuivan hevosen päälle on kiva laittaa loimi/loimet ja ryntäiden kohdalle pehmuste taiteltuna eli pintelipatja. Hevosen miltein jokapäiväiseen hoitoon käytetään mm. rasvaa, kaviorasvaa, normishampoota, betadinea, shinea reilusti häntään, lihaksiin lämpösavea + muovipussin pala päälle, arnikaa, jalkoihin kylmäpakkauksia.

Hevosen siisteydessä kiinnitän huomiota harjaan ja häntään etteivät ole liian pitkiä, niskasiili aina lyhyenä, korvakarvat ja leuan aluskarvat klipattuna, vuohiskarvat ja ruununrajakarvat klipattuna tai väh. saksilla siistittynä. Häntä ja jalat pestään vähintään kerran viikossa shampoolla.

En voi sietää sitä, että hevonen on ratsastuksen jälkeen vain paiskattu karsinaansa ja vain otettu varusteet pois ja heppaparka seisoo hikisenä ja likaisena hoitamatta. :-(  Pitäkäähän hepoista hyvää huolta. <3 Hevonen aina etusijalle ja vasta sen jälkeen huolehditaan omista tarpeista.

3 kommenttia:

  1. Mutta on syytä tässäkin muistaa että on olemassa kilpaheppoja, tätiheppoja, siitosheppoja, harrasteheppoja, nuoriaheppoja jne.
    Hyvä hoito aina ja jokaiselle kyllä mutta maassa maan tavalla ja käyttöön suhteutettuna. Onko mitään järkeä klipata ja loimittaa esim. suomenhevosta joka on loppumetreillä tiine ja harrastaa pääosin kävelyä ja asuu siis Suomessa? Niin harva edes osaa sovittaa loimea oikein... ja huonosti istuva loimi tekee enemmän peruuttamatonta haittaa kun kuiva hiki karvan juuressa. Yliloimittamisesta puhumattakaan...
    Näitä siis mietiskelee täällä Koo :)

    VastaaPoista
  2. ps. Saa käydä katsomassa kuvia voiko esimerkkihevonen miten huonosti ;)

    http://www.ponillekyytia.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Joo olisihan tuohon voinut laittaa, että varsat, nuoret, sairaslomalaiset, hevoset jotka eivät hikitreenaa ei tietenkään tarvitse klippausta eikä aina loimiakaan. :-) Tässä piti olla isoin asia se, että ehtii hoitaa hevosen hyvin, eikä vaan paiskaa satulan selkään ja pois,mistä muistaakseni ollaan joskus puhuttu ratsastuskoulussa.

    VastaaPoista